Met onze blog Winkeler viert 60 jaar | de stijliconen, nemen wij je mee in de geschiedenis van de mode en in de geschiedenis van Winkeler. Herinneringen van vroeger met een koppeling naar het modebeeld van nu. In deze blog de jaren 90.

Diana

De jaren 90 zijn voor mij een belangrijke periode. In dit decennium heb ik, als ik daar zo op terug kijk, mijn persoonlijke stijl uitgevonden. Vanaf 1982 ben ik werkzaam in de modewereld en deed met allerlei stijlen en kleuren mee. Toch altijd wel met een iets klassieke inslag. Toen Armani en Yves Saint Laurent met een meer ingetogen look kwamen, voelde dat perfect voor mij. Heel passend zelfs. ‘De kunst van het weglaten’ werd een motto in de modewereld. Er werd zelfs gesproken over Armaniseren. Ik begon ook zwart te dragen en koos voor sobere belijningen in mooie materialen, comfort is immers heel belangrijk voor mij. Een goed broekpak, een lange rok. Wijde en slanke bovenstukken. Ik maakte de mix. Eigenlijk is deze stijl dus altijd bij mij gebleven, steeds vertaald in het actuele modebeeld.

Winkeler in de jaren’90

In 1992, na ruim 34 jaar in Hoek van Holland en 5 jaar ook in Naaldwijk wordt Winkeler overgenomen door de heer en mevrouw Stel. De naam Winkeler blijft behouden. Echter in 1996 stoppen zij met de winkel in Hoek van Holland. In Naaldwijk wordt het overdekt winkelcentrum ‘de Tuinen’ gebouwd. Waar nu de ingang is, bevond zich Winkeler. Het betekende dus verhuizen naar Herenstraat 8-10, het pand waar eerder de firma Koppenhol gevestigd was. Koppenhol verhuist dan naar de Tuinen. Winkeler is inmiddels in de Herenstraat niet meer weg te denken.

Stijlicoon jaren 90 | de supermodellen

Na de excentrieke looks die het straatbeeld van de jaren tachtig bepaalde, brachten de jaren ’90 een welkome periode van minimalisme. Mode die zich vertaalde in comfort en puurheid; minimalisme in de vorm van cleane ontwerpen.

Alledaagse looks werden gedragen met de grootste flair; het resultaat was een ongedwongen en tegelijkertijd uniek stijl.

De stijliconen van de jaren ‘90 waren supermodellen als Naomi Campbell, Linda Evagelista, Christy Turlington en Cindy Crawford die een fris wit overhemd en oversized blazer tot een iconische stijl verheven. Mannelijke looks zagen we terug in de fashion van vrouwen. Op de catwalk zagen we het boegbeeld van de mannelijke zakenwereld -het kostuum van Armani- terug als vrouwelijke powersuit inclusief grote schoudervullingen. Anno 2020 zijn wij vrouwen niet vies van mooi kostuum en zelfs de schoudervullingen zijn weer terug in het modebeeld te vinden.