Lucie: 

Het is inmiddels alweer 40 jaar geleden: de jaren 80. Ik herinner mij niet alles meer van deze tijd maar toen wij het er met elkaar over hadden kwamen we op het volgende lijstje met -oh-ja- momenten:

  1. Ik weet nog dat de cd de muziekmarkt veroverde en ik herinner mij dan ook de allereerste singel cd die ik kocht: Holiday van Madonna
  2. Er kwam een heel nieuw huishoudelijk apparaat op de markt; de magnetron.
  3. Mijn eerste walkman was roze… heerlijk vond ik dat, met een bijpassende koptelefoon uiteraard. Ik danste het huis door.
  4. DE haartrend onder de mannen: een matje in je nek, gelukkig is deze verdwenen.
  5. Mijn feel-good- nummer, nu nog steeds: dé ultieme hit uit deze tijd: ‘Girls just wanna have fun’ van Cyndi Lauper
  6. Madonna is de grote trendsetter: qua muziek én kledingstijl.
  7. Heerlijk vond ik het om te kijken naar alle intriges van soaps als Dallas en Dynasty.
  8. Ik heb hem wel 10x gekeken; dé filmklassieker uit die tijd: Dirty Dancing, hoe vaak heb jij deze gekeken?
  9. En absoluut een oh ja moment: in 1980 wordt in Amsterdam Beatrix ingehuldigd als koningin.

Madonna en ik hebben ongeveer dezelfde leeftijd. Zij voelde dan ook bijna als een beroemde ‘zus’. Ik kopieerde haar look dan ook schaamteloos; veel kettingen en armbanden, beenwarmers en korte rokjes en ja ook mijn haar moest eraan geloven; het werd megablond geverfd.

 

Winkeler jaren 80

Het succes van Modehuis Winkeler in Hoek van Holland doet de familie besluiten een filiaal te openen in Naaldwijk. Een damesmodezaak aan het Wilhelminaplein, de locatie waar nu de entree van het overdekte winkelcentrum ‘de Tuinen’ is.

Na haar opleiding besluit dochter Femke verder ervaring op te doen bij Beekman in Emmeloord. Zo gauw de nieuwe winkel is geopend, is zij weer terug in het Westland en werkt zij samen met haar ouders. Ze is dan vooral werkzaam in Naaldwijk. Ook nu komt Femke regelmatig naar Winkeler en dan als fan. Zodra klanten haar zien in de winkel, lopen ze naar haar om advies te vragen. Dat zegt veel over het vertrouwen dat onze klanten in ons hebben en maakt Winkeler tot een begrip in het Westland.

Mode in de jaren 80

In de jaren 80 en de daaropvolgende jaren 90 werd ‘casual wear’ populair. Leggings waren hier een groot onderdeel van. Ze werden vaak gedragen met oversized sweaters en sweatshirts in de koudere maanden en met oversized t-shirts in de warmere maanden.

Samen met de post punk van de jaren 80 kwam een gothic look gemixt met Doc. Martens, donkere oogschaduw, leer, suède en kant. Alles kon en mocht.

De belangrijkste trends in de jaren ’80 waren de toenemende populariteit van korte rokjes, het liefst fel van kleur, gecombineerd met de rock achtige lederen jacks een dikker trui, veel accessoires en getoupeerde haren.

Ook anno 2020 zien we deze trends weer helemaal terug: de kanten panty, het lederen jack, de grote truien zijn weer helemaal fashionable

Stijlicoon jaren 80 | Madonna

De absolute trendsetter van de jaren ’80 was Madonna. Door de populariteit van de Amerikaanse muziekzender MTV werden muziekclips (waaronder die van Madonna) gezien als inspiratie voor de mode. Niet alleen de muziek, maar ook het uiterlijk van een artiest werd een belangrijke succesfactor.

Al sinds de jaren’80 wordt Madonna ook wel de “Queen of Pop” genoemd. Ze is een van de bestverkopende soloartiesten aller tijden. Ze schuwt nooit controverse en heeft in haar carrière die nu al bijna vier decennia duurt meerdere malen haar muziek en imago opnieuw uitgevonden. Zowat elke look die ze introduceerde werd opgepikt. En daarbij schuwde ze controverse nooit!