Winkeler viert 60 jaar
Liesbeth: geboren in het begin van de jaren ’70 ben ik een echte generatie X-er. Generatie X is een ontzettende creatieve groep en de eerste groep die opgegroeid is met muziekclip en tv series, en wordt daarom ook wel de MTV generatie genoemd.
Als tienermeisje heb ik de trends van de 70’s meegemaakt. Ook ik was gek op muziekclips, modetijdschriften en televisieseries, vooral op Charlie’s Angels met Farrah Fawcett. Haar kledingstijl met de strakke flared broeken met hoge taille vond ik helemaal geweldig. Stiekem keek ik vanaf de trap mee met mijn oudere zus en voordat ik in slaap viel droomde ik ervan net zo stoer en vrouwelijk te zijn als de Angels. Ik had twee flared pantalons: een ribbroek en een jeansversie. Grappig om als voorbeeld te nemen hoe de mode zich herhaald; in mijn kast hangen nu 2 jeans versie met flared pijp.
Familie Winkeler
Mijnheer en mevrouw Winkeler voeren samen Modehuis Winkeler. Waren het eerst nog fournituren, dames – en herenkleding in één winkel, in 1970 verandert dit en zijn er twee aparte winkels in Hoek van Holland. Een woning werd verbouwd tot winkel. Het was een ingrijpende verbouwing. De etalages werden vergroot en verlaagd. Uniek voor deze tijd. Het baarde dan ook veel opzien. Net als nu waren er modeshows. In Hotel New York in Hoek van Holland, presenteerde mevrouw Winkeler zelf de modeshows. Ook modeflitsen, deze werden in de winkel gehouden. Heel herkenbaar voor ons, want wij organiseren ook shows en andere leuke events. Er is nog steeds die gezelligheid, dat loopt als een rode draad door 60 jaar.
1970
In dit decennium benadrukte de mode zich als een democratisch middel waarmee iedereen zijn mening tot uitdrukking kon brengen. Als reactie op het veranderende politieke klimaat en de wereldwijde problemen werden er veel pogingen ondernomen om alternatieven op de gebruikelijke levensvormen te vinden. De eerste jaren van het decennium puilden nog uit van het idealisme en optimisme. Een minder elitaire samenleving, aandacht voor het milieu, grensverleggende films als Turks Fruit uit 1973.
Kleding uit de jaren ’70 borduurde grotendeels voort op de mode uit de late jaren ’60. Zo was het voor zowel mannen als vrouwen populair om strakke bovenstukken en wijde broeken of rokken te dragen. Vanaf de jaren ’70 werd het dragen van een simpel t-shirt, sweater, spijkerbroek en sneakers als ‘normaal’ gezien.
Stijlicoon jaren 70
Charlie’s Angels was de eerste reeks vrouwelijke detectives gespeeld door Kate Jackson, Farrah Fawcett en Jaclyn Smith. Van de geruite overhemden en blouses met strikjes tot de wijde pijpen met hoge taille en jumpsuits met lovertjes, hun outfits vormde als snel het nieuwe schoonheidsideaal van een hele generatie vrouwen. Met de dansende haren en de high waist flares werden zij al gauw een voorbeeld voor iedere werkende vrouw. Het uiterlijk van de Charlie’s heeft zelfs echt de tand des tijds doorstaan, en met de mode uit de jaren zeventig weer op de agenda voor het nieuwe modeseizoen. De flared pantalon is terug, maar we combineren hem anders. Geen strak topje erop. Alles mag wat losser. Een oversized blouse of T-shirt is meer van nu. Een knipoog naar de jaren 70.