Winkeler viert 60 jaar

Samen met Winkeler vier ik 60 jaar, ik ben namelijk zelf in 1959 geboren.  Ik ken de zestiger jaren alleen van de verhalen, beelden en de muziek. Een tijd die mij zeker inspireert. Nog even op de valreep van dit jaar 2020 vertel ik je van het mode- en tijdsbeeld door de jaren heen en hoe het allemaal begon met Winkeler.

Familie Winkeler

In 1960 komen  mijnheer en mevrouw Winkeler vanuit Kampen naar Hoek van Holland. Daar beginnen zij een winkel in fournituren, dames-en herenkleding. Nog steeds vertellen klanten nog van die tijd. Hun eerste aankoop van een set voor een bruiloft of doopfeest. Of dat zij gebeld werden, omdat mevrouw Winkeler zeker wist dat een bepaald set goed van pas komt. Daarin lijkt niets veranderd, want nog steeds is ons motto: ‘aandacht voor elkaar, voor wat je doet  en een eerlijk advies’.

1960 Mode zorgde voor sociale veranderingen

Toen de minirok rond 1964 in de mode kwam, was dit een hele schok voor de maatschappij. Het was voor het eerst dat de rok een stuk boven de knie eindigde en velen waren hier erg verontwaardigd over. De minirok sloeg echter aan bij jonge vrouwen die behoefte hadden aan iets nieuws. Bovendien waren sommigen van mening dat het dragen van een minirok bijdroeg aan de verbetering van rechten voor de vrouw. Een kortere rok werd een teken van zelfvertrouwen.

Stijliconen

Designers laten zich inspireren door de geschiedenis, voelen de tijdsgeest aan en zo is er dan ook steeds weer een gevoel van herkenning en dan toch net weer even anders.

Stijlicoon jaren ’60 | Twiggy

Het stijlicoon van de jaren ‘60 is het Engelse topmodel Twiggy. En nog steeds heeft zij een grote invloed op het hedendaagse modebeeld. Ze had opvallend grote, donker opgemaakte ogen met een kort, blond, jongensachtig kapsel. Haar bijnaam Twiggy had zij te danken aan haar slanke en bijna jongensachtige figuur. Haar kledingstijl was daarentegen allesbehalve jongensachtig, maar juist klassiek met een jeugdige twist. Haar bekendste mode-items zijn de A-lijn minirokjes, de halslijn met col en dikke panty’s en maillots. Twiggy ’s stijl is een grote inspiratie geweest voor de mode, van toen tot nu.